Nem strandröplabdázóknak való vidék

Kerület, ahol röpizni tilos, embereket elüldözni viszont szabad

Az Index.hu és a 444.hu hírportálok számoltak be arról, hogy Gajda Péter polgármester - bár a május végén megrendezett fővárosi középiskolai bajnokságnak még ő volt a védnöke - július 13-tól bezáratja a kerületi strandröplabda bázist. A Röplabda Szövetség közleménye szerinta XIX. kerület polgármestere bekérette a Kispest SE elnökét a polgármesteri hivatalba, ahol megdöbbentő hírt közölt vele: néhány helyi lakos tiltakozása miatt mindenféle strandröplabdázó tevékenységet be kell szüntetni a Kispesti Uszoda területén”. A közlemény szerint Gajda Péter polgármester arra hivatkozott, hogy a lakosoknak nem tetszett, hogy száll a por és a labdák pattogásának hangja is zavarja őket. A döntés miatt számos, már beregisztrált verseny elmarad, és nincs edzéslehetősége több száz strandröplabdázónak. A bezárás hírére a megszüntetés ellen tiltakozók petíciót indítottak, amit online EZEN a linken lehet aláírni.  

Engedélyekkel szétbombázott városrész

Az  ország legnagyobb területű strandröplabda sportbázisa beszántásának legérdekesebb kérdése, hogy ha most nincs jó helyen, akkor hogyan került oda? Ki, miért és hogyan engedélyezhette - ezek szerint hibásan - a létesítését? A felelősség a Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Irodáját terheli. Személyes érintettségem okán tudom, hogy az uszoda és annak környéke, így a Katica és Teleki utcák, valamint a mi házunk egy építéshatósági körzetbe tartozik, amelynek volt egy felkent ügyintézője, aki - úgy tűnik - "szeretett" engedélyeket osztogatni még abban az esetben is, ha azok nem feleltek meg a valóságnak. Íme néhány elhíresült eset ebből az építéshatósági körzetből:
- a jelek szerint a strandröplabda sportbázis engedélyezésével komoly gondok lehetnek;
- a Katica utcában ingatlan-machinációs módszerrel vált hivatalossá egy valótlan állapot;
- nálunk egy telekként nyilvántartott sufniból "varázsoltak" lakóházat ráfordítások nélkül, amit a városüzemeltetési iroda is megtámogatott egy olyan papírral, ami vasúti töltésből csinált autóbejárót;
- a Teleki utcában úgy engedélyeztek egy építkezést, hogy annak következtében a mellette lévő ház egyszerűen összedőlt.

Úgy tűnik, a felszínre tört ügyek mindegyike abból ered, hogy a Kispesti Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Irodája által kiadott engedélyek és okiratok nem minden részletében feleltek meg a valóságnak, így házomlást, valamint feloldhatatlan, illetve évtizedeik elhúzódó káros helyzetet eredményeztek. A felsorolt esetekről azért szereztem tudomást, mert botrány kerekedett belőlük, valamint volt olyan, aki nem hagyta annyiban, és hírt adott róluk. Vajon hány olyan eset lehet még ebben a körzetben, ahol a két kézzel szórt engedélyeknek nem látványos ház-összeomlás, hanem csupán csendes lefolyású, esetleg elhallgatott vagy elhallgattatott következménye lett? 

A Teleki utcai építéshatósági engedély monumentuma: összedőlt ház, a kép forrása: Kispesti.hu

Kettős a mérce?

Izgatja a fantáziám, hogy a polgármester néhány "homokra és a hangos labdapuffogásra panaszkodó" lakó miatt képes volt kivégezni az ország legnagyobb területű strandröplabda bázisát. Homok és pattogó labda!? Csak ennyi miatt? Tényleg? Ehhez képest nem érdekelte a Polgármesteri Hivatalt, hogy a lakókörnyezetünkben mi 31 lakó aláírását gyűjtöttük össze egy összetett problémakör miatt. mint ahogy a  kétmillió liter szennyvíz és annak átható bűze sem érte el a hivatali ingerküszöböt. Az aláírásgyűjtésre még csak választ sem kaptunk a Polgármesteri Hivataltól egy éven át. A polgármester a személyes találkozón annyit mondott, hogy "forduljunk egy erősebb emberhez", és "szívlapátra szívlapáttal kell felelni". Hosszú évek alatt a rengeteg munkával nem sikerült elérni, hogy egy nyomorult helyszíni szemlét megtartsanak. sőt, a polgármester a rendőrkapitányra hivatkozva futamodott meg annak lehetősége elől.

Az összegyűjtött 31 aláírás - a semmiért

Mi jelentheti a különbséget? 

Mi jelentheti a különbséget a helyszínek között? Miért van az, hogy amíg a sportolókra a polgármester határozott eréllyel csap le, addig a zaklatók következmények nélkül tehetik tönkre mások életét. Mintha nekik mindent szabad volna, akár embereket is elüldözhetnek otthonaikból, a kedvükért a Gyermekjóléti Szolgálat asszisztál a kiskorú veszélyeztetéséhez, az Önkormányzat Szociális Osztályának ügyintézője "lepapírozza" a dolgokat, elfogulttá válik a jegyző és a kapitány, és történik számtalan dolog az irreálistól kezdve a lehetetlenig

A különbséget biztos nem a távolság jelenti, hiszen az uszoda és a házunk ugyanabban az utcában található, mint ahogy a Katica utcai - hatósági félrenézéssel támogatott - "gépesített fafeldolgozás" is csak egy sarokkal van arrébb.

Íme Lipcsei Mihály hozzászólása arról a zajról és porról, ami - ellentétben a röplabdalabda pattogásával - a Katica utcában nem jelent cselekvési okot: