Előkerült a koppányi aga testamentuma

Az elektronikus múlt képzésének nyugtalanító lehetőségei

Másfél éve immár, hogy a jegyzőt helyettesítő aljegyző megtagadta az iratbetekintési jogom egy 2016-os okiratba, amivel meggátolt abban, hogy kiderítsem, hogyan válhatott lakóingatlanná egy kispesti sufni. A titkolt okirat létrejötte óta három év telt el, és kitartó munkával most sikerült nagy nehezen hozzáférni. Érdekes dolgokat láttam benne. Azaz nem is  benne, hanem az azt kísérő adatlapon. A Nyájas Olvasókat hívom segítségül, hogy megfejtsük, mit is látunk, mivel a tréfás kedvű (esetleg figyelmetlen) alkotó olyan pici hibákat helyezett el rajta, ami egyébként nem nagyon fordulhatna elő. 

Tréfás kedvű alkotó elrejtett néhány hibát - találja meg az apró különbségeket!

A kacifántos úton most hozzám került "titkolt" végzés első ránézésre megfelel minden követelménynek és határidőnek. Ha azonban jobban szemügyre vesszük, akkor apró, ám az elektronikus rendszerek világában nehezen elképzelhető hibákat találhatunk benne. A bizonyosság érdekében összevetettem azt több, a Kispesti Polgármesteri Hivataltól 2016-2019 között kapott, illetve a lemásolt okiratban található többi elektronikus levél fejlécével. Az email-ek fejlécében lévő adatok minden esetben ugyanolyan módon, a Polgármesteri Hivatalban használt levelezőrendszer beállításai szerint kerültek képzésre és megjelenítésre, ez alól egyetlen kivétel van, a "titkolt" 2016-os email.

Az okiratról készített hiteles másolatból - a magyarázat és az összehasonlítás érdekében - kiemeltem két továbbított üzenetet. Az alsó a "titkolt" okirat megküldését hivatott bizonyítani, míg a felső az összes többi levélben látható kötött formai kialakítást tartalmazza.

Látja a különbségeket?

trefas_on.jpg

Ha nem vett észre különbséget, ne keseredjen el, alig észrevehetőek. Mindössze ennyi: a levelezőrendszer beállításainak megfelelően képzett felső fejlécben a dátumnál az év és a nap után nincs pont kihelyezve, ellentétben az alsó üzenettel. Ugyanígy eltérést mutat a hónap kezdőbetűjének képzése is.

trefas_off.jpg

Tudom, hogy apró a különbség, de ilyen eltérést egy elektronikus levelezőrendszer nem produkál. Olyan, mintha az alsó emailt az emberi kommunikáció és levelezés során bevett és megszokott gyakorlat szerint képezték volna (kézzel írták?).

Ugyanígy kérdéseket vetnek fel a "Feladó" és "Címzett" mezőkben megjelenített nevek. Személyiségi jogok miatt ezeket kénytelen voltam kitakarni, így csak elmesélni tudom, hogy a Kispesti Polgármesteri Hivatal levelezőrendszere 2016-ban nem ismerte az építéshatósági iroda egyik munkatársának a nevét, és pusztán egy kisbetűs karaktersort jelenített meg helyette. Van olyan email-em, amelyet 2016 júliusában kaptam a Polgármesteri Hivataltól, abban ez a név teljes egészében és nagy kezdőbetűkkel  jelenik meg, mint ahogy a 2018-as email-ekben is. Azaz 2016 szeptembere előtt és után is a teljes név volt a levelezőrendszer alapbeállítása, így valószínűtlen, hogy ettől 2016. szeptember 27-e kivételt jelentett volna. Itt is felmerül annak lehetősége, hogy esetleg az emberi figyelmetlenség okozta az eltérést a fejléc (nem automatizált) kitöltésekor.

Elektronikus rendszerek működésére nem jellemző eltérések

Az okiraton lévő email-forgalomban látható fejlécek eltérései egy elektronikus rendszerben nem fordulhatnak elő. Egy levelezőrendszer ugyanis egységes beállítások mentén képzi a kötelezően megjelenített elemeket, attól nem tér el/nem tud eltérni. A digitális világban ráadásul igen nagy jelentősége van akár egyetlen pontnak is, hiszen elég ha egy kódsorban akár egyetlen ilyen - emberi szemmel aprónak tűnő - eltérés van, az képes a teljes szoftver működését megbénítani. Laikusként elég azt kipróbálni mi történik, ha egy email vagy honlap címébe egy felesleges pontot teszünk.

Nem létező üzenet az email-forgalom előzményében

Mivel egy digitális rendszer kizárólag egységesen képzi az elküldött email-ek fejléceit, így felmerül a lehetősége annak, hogy az adott elektronikus levéllel problémák vannak. Kíváncsiságból kipróbáltam, hogy tudok-e évekkel ezelőtt elküldött emailt létrehozni oly módon, hogy az előzményt kézzel hozom létre. Bevallom, erre korábban nem gondoltam, azt hittem a "----- Továbbított üzenet -----" sor alatti tartalom módosíthatatlan, azaz hiteles. Meglepetéssel vettem tudomásul, hogy lehet előzményt "teremteni", mivel a "---- Továbbított üzenet -----" alatti tartalom, így az elküldés dátuma és a nevek is szabadon módosíthatóak. Így hoztam létre egy olyan 1586-os emailt, amit a Kispesti Polgármesteri Hivatal küldött Koppányi Agának a testamentumáról. Ez nyilvánvalóan képtelenség, mégis olvasható, bárkinek továbbítható.
koppanyi_aga_off.jpg

Ezért megy ez a "szőrözés"

A Kispesti Polgármesteri Hivatallal évek óta próbálok dűlőre jutni abban, hogy ők elküldték-e egy másik hatóságnak ezt a "titkolt" okiratot, vagy sem. Én úgy vélem, hogy ez nem történt meg, erről írok részletesen ebben a bejegyzésben. A Hivatal az ellenkezőjét állítja, de ezt nem támasztják alá. Ezért lett volna jó ha 2017-ben megmutatják nekem az okiratot, hiszen azzal bizonyítani tudták volna, hogy nem mulasztottak. Sajnos nem tették, hanem megtagadták az iratbetekintési jogom, így megmaradtak a kétségeim.

Most, hogy láttam az okiratot, nem csökkentek a kétségeim, sőt. Viszont most már értem, hogy korábban miért nem kaphattam a kezembe ezt a papírt, miért kellett évekig kutakodnom utána.