A kispesti kapitányság "kedvenc" ügyvédje: Mr. 70%

Amikor az életünket tönkretevő ügyben nagy nehezen elindult a nyomozás, akkor a Kispesti Rendőrkapitányság a minket zaklató személyek védelmére olyan védőt rendelt ki, aki érthetetlenül nagy vehemenciával kezdte el kimosdatni őket. Utánajártam, ki is lehet ez a lelketlen ügyvéd, és kiderült, hogy ő a kispesti kapitányság "kedvenc" ügyvédje, akit a kerületi rendőrök az esetek döntő többségében kirendelnek.

A kispesti kapitányság kedvenc ügyvédje és a 11,5 milliós kérdés

Ez nagyon aggasztott, mert megtudtam, hogy a kapitányság álláspontja szerint az "ügyvéd csinálja azt, ami a kapitányságnak jó, ha már ők fizetik". Megtudtam, hogy a "kedvenc" ügyvéd törvényesen nem is lehetne kedvenc, mert véletlenszerűen kellene kiválasztani a védőket a büntetőeljárások során (Budapesten a kirendelhető védők száma több száz). Nem volt más választás, kénytelen voltam erre a törvényellenes állapotra rákérdezni, ám a Kispesti Rendőrkapitányság válasz helyett inkább arra törekedett, hogy ne kelljen kiadnia a rendkívül kényelmetlen adatokat. Azt írta a kapitányság, hogy csak akkor válaszolnak a feltett kérdésemre, ha fizetek érte nekik 11,5 millió forintot - az esetről az Index.hu számolt be cikkében annak idején.

Egy év alatt 267 kirendelést kapott a "kedvenc" ügyvéd

Nem fizettem ki a 11,5 milliót, ám nem is adtam fel, hanem az Átlátszó közadatigénylő rendszerének segítségével újra feltettem kérdésemet. A XIX. kerületi Rendőrkapitányság ezúttal sem adott választ, így per kezdődött, amely egy teljes évig húzódott, és amely a kapitányság teljes vereségével végződött. A milliós költségtérítés helyett a rendőrségnek kell fizetni több mint negyedmillió forint perköltséget, ráadásul az ítélet alapján döbbenetes számot voltak kénytelenek közölni. Kiderült, hogy a rendőrség 2016-ban Kispesten 384 ügyben rendelt ki védőt, ebből a kapitányság "kedvenc" védőjének 267 kirendelés jutott. Vagyis az összes kirendelés majd' 70 százaléka az övé lett, és minden munkanapra jutott egy kirendelése! A második legtöbbet kirendelt védő 38 ügyet (10%) kapott, a fennmaradó 16 ügyvéd pedig kénytelen volt beérni 79 üggyel (20%). 

aktualis.jpg

A kedvenc védő által elvégzett munka minősége és pályafutásának alakulása

A XIX. kerületi kapitányság "kedvenc" ügyvédje olyan mennyiségű ügyben kapott kirendelést, amely önmagában lehetetlenné teszi a megfelelő minőségű védői munkát. Egyetlen kirendelt védő ugyanis nem képes évi 267 ügy minden eljárási cselekményén részt venni, minden védencével konzultálni, beadványokat fogalmazni. 
Kár, hogy a minket zaklató személyek esetében ugyanakkor nagyon eltökélt volt, és oly felkészült módon védte az életünk tönkretevőit és nyújtotta a pokolban eltöltött évek számát. Az energiáját inkább azokra a gyanúsítottakra kellett volna fordítania, akik valóban megérdemlik az állam által biztosított jogi védelmet. 
A sors őt is utolérte, úgy tudom, hogy a kispesti kapitányság már nem rendeli ki a "kedvenc" ügyvédjét, aki egy ideje már nem is vállal kirendelést.

Az Átlátszó beszámolója EZEN a linken olvasható el.

Forrás: Index.hu, Átlátszó.hu

--------------------------
Utólagos kiegészítés: elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.