Egy házzal több lett, maradhat?!

Biztosan mindenki járt már úgy a csemegepultnál, hogy a kért 20 deka párizsi helyett 23-at kapott, és az eladó megkérdezte, hogy "maradhat-e" a többlet. Valami ilyesmi történt Kispesten is, csak itt épp egy teljes házzal került több "véletlenül" egy okiratra, elindítva egy immáron kilenc éve tartó kezelhetetlen helyzetet. Ezt a "hibás" okiratot a Kispesti Polgármesteri Hivatal ügyintézője (aki már vezető a szervnél) 2009-ben állította ki, jogot teremtve arra, hogy néhány hónap alatt egy udvarként nyilvántartott sufniból forgalom- és hitelképes lakóépületet „varázsoljanak”, - megtöbbszörözve annak értékét (2 millióból 12 lett egy fillér ráfordítás nélkül). 

a_haz.jpg

Szép ház, részben szigetelve

Úgy, ahogy történt

2009-ben egy idős kispesti házaspár háza végében lévő sufnit megvette egy krisnás ingatlanmaffiózó (osztatlan közös tulajdon). A sufniba beköltözött  az Index.hu által "terrorcsaládnak" nevezett csapat. A család tagjai mézes-mázos stílusban megkérték az idős házaspárt, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a saját (!) lakóházuk több mint 10 éve épült (azaz az idős házaspár háza több mint 10 éves). A sufniról nem tettek említést az okiratban! A bácsi és az egyik szomszéd pedig jóhiszeműen aláírták a papírt, hiszen a nyilatkozat megfelelt a valóságnak. Ez az "okirat" 2009. 05. 08-án került aláírásra:

nyilatkozat_kispest.jpg

Ekkor a "terrorcsalád" az okirattal elment a Kispesti Polgármesteri Hivatalhoz, és ott - úgynevezett - hatósági bizonyítvány kiállítását kérték arról a tényről, amit az idős házaspár a nyilatkozatban mint tanú állított. Azaz azt, hogy az idős házaspár háza több mint tíz éve épült, és lakóház. A Kispesti Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Irodájának ügyintézője pedig - csodák csodája - 2009. 05. 15-én kiadta úgy a dokumentumot, hogy azon "véletlenül" nem egy, hanem "2 db lakóépület" szerepelt. Így a sufni hirtelen lakóépületté vált!  Íme:

hatosagi-bizonyitvany-kispest.jpg

Az okiratban megjelenített tíz év azért nagyon fontos, mert ez az a határidő, amin belül az építéshatóság eljárást indíthat egy ingatlan vonatkozásában. Ezt követően már csak annyit tehet, hogy tudomásul veszi a 10 éve fennálló tényt, esetünkben azt, hogy van a teleken egy tíz éve épült lakóház.

Egy helyett két ház

Tévedni emberi dolog, így nincs probléma, ha a csemegepultnál 20 helyett 23 deka párizsit kapok. Na de egy lakóház esetében hogyan lehet véletlenül egy helyett kettőt írni?! Ez nem az a kategória, ez egy simán tízmillió forintos "tévedés".

Ha az ügyintéző a tőle elvárható gondossággal járt volna el, akkor:
- nem minősít át udvart lakóépületté "bemondásra",
- nem állít ki hatósági bizonyítványt olyan tény igazolására, amiről nem rendelkezik sem adattal, sem irattal (az okiratok teljes hiányát belefoglalta a hatósági bizonyítványba),
- minimum furcsállja, hogy olyan személy nyújtja be a kérelmet, akinek semmilyen jogosultsága nincs az ingatlan vonatkozásában (ekkor a krisnás ingatlanmaffiózó volt a sufni tulajdonosa, és nem a terrorcsalád),
- eleve ismeri azt a körzetet, amelynek ő a felelőse, de ha mégsem, akkor az ügyben helyszíni szemlét tart, esetleg megkérdezi a kollégáit vagy épp az ingatlan mellett élő szomszédokat.

A Kispesti Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Iroda által kiadott – valótlan adatot tartalmazó – hatósági bizonyítvánnyal a "terrorcsalád" egyik tagja elment a Földhivatalba, és kérelmezte a sufni lakóingatlanná minősítését. Az átminősítési kérelmet a bácsi nevében, az aláírását meghamisítva adták be. A Földhivatal nem ellenőrizte a személyazonosságot, így néhány hónap múlva az addig udvarként nyilvántartott sufnit lakóingatlanná minősítették át. Eztán jöhetett az OTP ingatlan jelzáloghitel felvétele, amihez a Kispesti Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájának is ki kellett adnia egy olyan okiratot, amit vissza kellett vonnia, mert nem felelt meg a valóságnak. Ez a téma EBBEN a bejegyzésben fejtem ki.

Lakóház ház nélkül - és más érdekes kispesti ingatlan-történetek

Ki tudja hány olyan eset van még Kispesten, ahol hasonló módon „keletkezett” lakóház?! Én személyesen kettővel találkoztam. A "terrorcsalád" autói állnak még ma is azon a telken, amelyen nincs semmilyen épület, ennek ellenére lakóházként (!) van nyilvántartva. Íme egy kispesti "lakóház", a telken nincs épület csak szemét és üzemképtelen autó:

kispesti_lakoingatlan.jpg

A "terrorcsalád" által használt kispesti "lakóépületnek" nincs lakhatási engedélye, a XIX. kerületi Hivatal 2017-ben határozatban mondta ki: a ház lakhatásra nem alkalmas (ügyiratszám: BP-19/002/01040-39/2017). Az épületbe az utcáról nem lehet bemenni, az csak a vasúti sínek mentén 44 méteren át gyalogolva közelíthető meg (a Nemzeti Közlekedési Hatóság kimondta, hogy az épülethez tartozó telekről a sínek felé kapu nem nyitható, az illegális bejáró balesetveszélyes). Az épületnek nincs csatorna-csatlakozása, a szennyvizet a lakók "elszikkasztották" a telken lévő illegális gyűjtőben, illetve kiengedték a talajra. A 2012-2017. közötti időszakban 1.000.000 liter szennyvíz került a talajba, megmérgezve az egész lakókörnyezetet. És még sorolhatnám. Na de elég egy pillantást vetni az épületre:

IMG 20180131 101349

Akad még ilyen?

Több hónapos küzdelembe került amíg kiderült, hogy a - nem épp megkérdőjelezhetetlen - okiratot kiadó, azóta vezetővé vált ügyintéző a saját építéshatósági körzetében 2009-2012 között 11 hatósági bizonyítványt adott ki. Ezek közül a terrorcsalád által használt lakóingatlanokról biztosan tudható, hogy azokkal "gond" van.

Kispesten egyébként négy építéshatósági körzet van, azaz - ha mindegyikben hasonló módon és mennyiségben történtek az átminősítések - akkor 2009-2012 között 44 lakóháznak kellett ilyen formán létrejönnie. Ez jelentős mennyiségnek mondható, hiszen a kispesti Integrált Városfejlesztési Stratégia 171. oldalán olvasható adatok szerint volt olyan év (2012.), amikor mindössze 18 lakás épült az egész kerületben.

--------------------------
Utólagos kiegészítés: elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.