Amikor a gyanúsított diktálja a jegyzőkönyvet

Szembesülés a szembesítésen

Az előző bejegyzésben számoltam be részletesen arról, hogy a kispesti Gyermekjóléti Szolgálat "megfelelő környezetnek" minősítette egy két éves kisgyermek számára azt az állapotot, ahol a kisfiú édesanyja nem képes önállóan kommunikálni, testét külsérelmi nyomok borítják, a nevelőapa ellen kiskorú veszélyeztetése miatt nyomozás folyik, a család alkoholmámorban tölti napjait, a vízművek elzárta a vízszolgáltatást, az ingatlant csak baleset-veszélyesen lehet megközelíteni, minden tele van kutyaürülékkel, lommal és szeméttel, a lakótér csupa kosz.
Ezen posztban azt fejtem ki, hogy miért nem lehetett a Gyermekjóléti Szolgálat vizsgálata helytálló. Kiderült, hogy annak alapjául olyan okiratok szolgálhattak, amelyek megalapozatlanságról egy rendőrségi szembesítésen szereztem tudomást 2018. augusztus 9-én a X. kerületi Rendőr-kapitányságon. A szembesítést a több bűncselekmény elkövetése miatt folyó nyomozás keretében tartották. A szembesítésen megtudtam, hogy a XIX. kerületi Önkormányzat Szociális Osztályának egyik ügyintézője 2017. január 16-án környezettanulmányt készített a "terrocsaládról". A környezettanulmány olyan "alapos" volt, hogy azt az a férfi diktálta az ügyintézőnek, aki ellen kiskorú veszélyeztetése(!) és több más bűncselekmény miatt nyomozás folyt és folyik. Az ügyintéző még csak szét sem nézett a házban, a gyanúsított férfi minden állítását ellenőrzés nélkül belefoglalta az okiratba, és így hitelesítette azt. Jól "lepapírozták" az ügyet. Mindennek "köszönhetően" a környezettanulmányba számos hamis állítás került, az nem tartalmaz valós adatokat.


Alkalmatlan okiratok?

Ha XIX. kerületi Önkormányzat Szociális Osztálya, illetve a Kispesti Gyermekjóléti Központ a környezettanulmányhoz hasonló módon és valóságtartalommal készítette el okiratait, akkor a rendelkezésre álló dokumentumok nem alkalmasak arra, hogy döntések meghozatalának alapjául szolgáljanak. Így nem csoda, hogy a Gyerekjóléti Szolgálat miért nem látta indokoltnak a gyermek ideiglenes elhelyezését az édesapánál. Ez a jelenség sajnos nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kisgyermeket veszélyeztető körülmények kialakulhattak és fennmaradhattak.

Sosem derül ki?

Ha nem kerül sor a rendőrségi szembesítésre, akkor sosem derül kerül ki, hogy a környezettanulmányba hamis adatokat foglalt annak készítője, mert a Szociális és Szolgáltató Centrum hiába folytatott le vizsgálatot az ügyben, nem látott mulasztást.
A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt jelenleg nyomozást folytat a gyermek édesanyja és annak újdonsült férje ellen. Rendkívül sajnálatos, hogy az ügyben felmerült a veszélyeztetett kisfiú szexuális zaklatásának gyanúja is. 
aktualis_1.jpg
--------------------------
Utólagos kiegészítés: elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.