Mi vagyunk a kispesti grund

Íme egy kép a kertünkről, vagyis arról, ami maradt belőle a "terrorcsalád" éveken át tartó ténykedése után. A bal oldalon minden kipusztult, meghaltak a fák, a bokrok, de még a fű se nő - szó szerint. A jobb oldalon eközben buja a növényzet. Bal oldalon látható a "vaskert": csinos trapézlemez-kerítés véd áttörés/átmászás ellen, a kövek és egyéb "áthulló" tárgyak felfogásáról, becsapódási energiája csökkentéséről lugas gondoskodik. Vajon kertünk melyik oldala érintkezett a "terrorcsaláddal"? 

kert_kontraszt.jpg

Felettem vas, lábam alatt 1-2 millió liter szennyvíz

Ma már azt is tudjuk, miért haltak el a növényeink. A bevasalt kertünk talaja sajnos mérgezett. Ezt a szomorú tényt négy évnyi küzdelem árán sikerült úgy bebizonyítanunk, hogy a Kispesti Önkormányzat Polgármesteri Hivatal minden megkeresésünkre csak annyit válaszolt, hogy a téma nem az ő hatáskörük. Még csak kísérletet sem tett soha annak megállapítására, mi lehet a valós állapot a "terrorcsalád" ingatlanában. Hiába írtam le/jelentettük be mi és a szomszédaink, hogy csövön ömlik ki minden nap a kiszivattyúzott szennyvíz, elárasztva bűzzel és szennyel az egész környéket. Az sem késztette cselekvésre a Hivatalt, amikor arról tájékoztattuk, hogy a 9 éve tartó szennyezés átlépett egy egészségügyi határértéket: a kertünk "vaskupolája" alatt túlélt növények termésének elfogyasztása minden esetben rosszullétet okoz: erős gyomorgörcs, magas láz, hideglelés, hasmenés és émelygés lépett fel a családunk tagjai körében (nem eszünk semmit ami a kertben terem mióta összeállt az ok-okozati összefüggés).

Hála Istennek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megtette azt, amire Kispestnek 9 év nem volt elég, és megállapította, hogy a "terrorcsalád" szennyvíztárolója nem vízzáró, valamint hogy 2012-2017. között a 1100 m3 vízfogyasztással szemben az elszállított szennyvíz mennyisége mindössze 8 m3. Csak ebben az időszakban 1 000 000 liter kiáramlott szennyvíz mérgezte a környezetet. A "terrorcsalád" 8-10 tagja viszont 2009-2018 között termelték és engedték ki a szennyet, így a környéket és a kertünket szennyező anyag mennyisége akár 2 millió liter is lehet. 

A mi kis kispesti grundunk

Molnár Ferenc világhírű regényéből készült musicalt a Vígszínházban játsszák. A darabban van a "Mi vagyunk a Grund" című dal, amelyet meghallgatva a saját kispesti történetünkre ismerünk, ahogy családunkkal dacolunk a vörösingesek állandó támadásaival - mondjuk a dalban szereplő deszkapalánk helyett nekünk trapézlemezünk van.

Mi vagyunk a Grund

Nagy a világ, az égig ér,
De van ez a föld, ami kezünkbe fér.
Itt nevet a nap, sugara ránk,
Rajzol egy pályát a deszkapalánk.

és a tél, és a nyár,
és a fák, az akác,
és a kert, és a ház,
és a házból a srác,
te meg én,
ugye szép,
soha nem szakadunk,
gyere mondd, hogy a Grund mi vagyunk.

Álljunk bele ha kell,
Bármi jöjjön is el
Legyen szabad a Grund.
Véssük ide ma fel,
Hogy megmarad ez a hely,
Vagy egyszer belehalunk.

Nagy a világ, és rá se ránt,
Hogy errefelé a követ ki veti rá.
Ha közel a vész nem remeg a szánk,
Lefogjuk győzni, nekünk ez a hazánk.

ez a pad, ez a fal
ez a pár farakás
ez a dal, ahogy nő
ez a szívdobogás
ez a jel
innen el soha nem szaladunk,
gyere mondd, hogy a Grund mi vagyunk.

Álljunk bele ha kell,
Bármi jöjjön is el
Legyen szabad a Grund.
Véssük ide ma fel,
Hogy megmarad ez a hely,
Vagy egyszer belehalunk.

Mért félnénk, mért élnénk, ha nem egy álomért.
Mért félnénk, mért élnénk, ha nem egy álomért.

--------------------------
Utólagos kiegészítés: elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.