Az utolsó vára a helyi demokráciáknak

A kerületi Momenetum lefelezte magát

A Kispesti Magazin osztotta meg a Facebook oldalán, hogy "felkészült az ellenzéki csapat az önkormányzati választásokra", amely egy 12 tagú, önkormányzati képviselő-jelöltekből álló csapattal indul neki az októberi választásoknak. A jelöltek mögött a DK, a Momentum és az MSZP-P helyi szervezetei állnak. 

osszefogas_kispest.jpg

A kispesti összefogás csapata

A kerületi összefogás eredményei az EP választáson 

Kispesten az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokra a májusi Európai Parlamenti választáson 10.948 választópolgár szavazott. A szavazatok a következő módon oszlottak meg közöttük:
- DK: 44%
- Momentum: 30%
- MSZP-P: 26%

Aránytalanság a képviselő-jelölti helyek elosztásában

Az EP választáson leadott szavazatok eloszlási aránya nem igazán tükröződik az összefogásban résztvevő pártok közötti megállapodásban, mivel az MSZP-P 6, a DK 4, míg a Momentum 2 jelöltet indíthat ősszel az önkormányzati voksoláson. Ha a választók akaratának megfelelően osztották volna el a pozíciókat, akkor a DK 5, a Momentum 4, míg az MSZP-P 3 önkormányzati körzetben állítana képviselő-jelöltet.

A Momentum lefelezte magát, az MSZP-P közben duplázódott

Az aránytalanság miatt a 26%-os MSZP-P indítja a jelöltek 50%-át (!), amivel a népszerűségéhez képest 24%-kal van felülreprezentálva. A különbséget a DK és a Momentum "fizeti meg". A legdurvábban a Momentum adta fel a pozícióit, amely lemondott a szavazatok arányában őket illető helyek feléről! 

Csapda vagy összefogás?

Nem ismerem a kerületi összefogás-megállapodást, de nem lepne meg, ha a két körzet, ahol a Momentum jelöltjei indulhatnak, az erősen jobboldali, így számukra nehezen nyerhető Wekerle-telepen lenne. Amennyiben a feltevésem beigazolódik, akkor a kerületben teljesen ismeretlen lila fiatalok besétáltak a paktum-zseni "öregek" csapdájába, akik beáldozzák őket a Fidesz legerősebb, évek óta helyben kampámyoló, így beágyazódott indulóival szemben. Ennek következtében az októberben várhatóan elvérző két momentumos jelöltre leadott szavazatok az összefogás közös kompenzációs-listájára jutnak, ahol a minden bizonnyal az "öregek" lesznek az élen. A momentumos szavazatokból így MSZP-s és DK-s képviselők "keletkeznek", míg a liláknak marad az utcai kitelepülés keserű világa. 

A helyi demokráciá utolsó vára 

Paróczai Anikó, az összefogásba frissen érkező kerületi Momentum képviselő-jelöltje a számukra előnytelen megállapodás bejelentésekor - a Kispesti Magazin szerint - elmondta, hogy "Kispest az utolsó vára a helyi demokráciáknak, amelyet hatalmas felelősséggel és erőfeszítéssel kell megőrizni, és tégláról téglára kell a meglévő rendszert lebontani". 

Nem kételkedem abban, hogy Paróczai Anikó ezt komolyan gondolja, viszont érdemes lenne ha megnézné, kikkel fog össze, mert a szövetségesei már "lenyelték" a pártját illető helyek felét, míg a másik kettő akár csapdba is lehet. Nem beszélve arról, hogy ez a kerület nem tekinthető a helyi demokrácia mintavárának, sőt. Ezt a blogot is azért indítottam, hogy felhívjam a figyelmet a keserű tapasztalatokra. A piros pirula ezen a linken érhető el: https://kispesti.blog.hu

A kép illusztráció, forrás: Másfél, Youtube