Rezsimentes ház, az Ön költségére - sufnituning módon

Ha Ön rendesen fizeti a közműszámlákat, akkor ne olvasson tovább, mert csak felhúzná magát azon, hogy a kispesti "terrorcsalád" milyen szépen elvolt kiadások nélkül, természetesen az Ön kontójára. Hiszen az ingyenélők által elhasznált víz, áram, csatorna és szemétszállítás költsége gyönyörűen beépül azok havi számlájába, akiktől azt be lehet szedni/önként befizetik. A mondás is úgy tartja, hogy a kocsis azt a lovat üti, amelyik húz. 

aktualis_4.jpg

A képen az ingyen vízzel locsolnak szét minket

A rejtett ház, a "költségmentesség" alfája és ómegája

A hozzászólásokban többen is kérdezték, hogy amikor megvettük otthonunkat, miért nem jártuk körbe különböző napszakokban, és vettük észre, kik mellé költöztünk. Jelentem, körbejártuk. Többször is! De az "építmény" nem látszik. Az ugyanis úgy rejtőzködik az egyik kertben, hogy az utca felől megközelíthetetlen és észrevehetetlen, teljesen eltakarják a házak. Az ingatlan hátsó részén pedig a Budapest-Lajosmizse vasútvonal húzódik, onnan nem lehetne bejárni, és a sínek felől sem látható a "ház". A sűrű növényzet öleléséből kitűnő sufnik, kerítések, bodegák és egy kertkapu nem utalt arra, hogy 8-10 ember él életvitelszerűen az egyik kert hátsó részén lévő építményben.

Az utca felől nézve minden rendben:

naplemente.jpg

Hátulról, a sínek felől sem látszik semmi különös:

bejarat_vasutvonal.jpg

Az épület rejtett jellege nem csak minket "tréfált" meg, hanem a hatóságokat és a közmű-szolgáltatókat is, akiknek nem volt látómezejében a ház. Egyszerűen nem vették ők sem észre, hogy ott lakik/lakhat valaki, és mivel a nyilvántartásokban sem szerepeltek, nem is keresték őket. A "terrorcsalád" az egész életformáját erre alapozva kerülte el sikeresen a közműdíjak megfizetését, bár a szolgáltatásokat igénybe vette.

Ingyen víz

A "terrorcsalád" 7 évig nem fizetett a vízért, bár a 8-10 főből álló klánjuk napi rendszerességgel fürdött, főzött, mosott és mosogatott. Számomra máig hihetetlen az, hogy a vízműveknek hét éven át nem tűnt fel, hogy van egy vízóra, amely bár szorgalmasan méri a fogyasztást, senki sem teljesíti a szolgáltatás ellenértékét. A tetemes, egymillió (1.000.000) forintot meghaladó hátralékra csak a véletlennek és a csatorna-hiány miatt a környékre kiárasztott szennyvíz következtében derült fény.

A vízmű néhány hónap döbbent hezitálás után kiszabta a díjhátralékot, amit a "terrorcsalád" természetesen nem fizetett be. A határidő letelte után ugyan felszereltek egy szűkítőt a klán vízórájára (amitől csak csordogál és nem folyik a víz), az nem okozott, csak időleges fennakadást számukra. Tisztában voltak azzal, hogy ha teljesen megnyitják a házban lévő csapokat, akkor révén elég nagy nyomás keletkezik és nehezedik a szűkítőre. Az eszköz anyaga egy idő után nem bír ellenállni a víz nyomásásának, és általában néhány hét alatt annyira deformálódik, hogy nincs érzékelhető hatása: azaz újra folyik akadálytalanul a víz, ám ezentúl már jogilag is ingyen. A szűkítő felszerelése után már nem mérik a fogyasztást, mert azt feltételezik, hogy az nincs, illetve csak a szűkített (csöpögő) mennyiség alapján számláznak.

 

Ingyen csatornadíj

A "terrorcsalád" háza nem csatlakozik a csatorna-hálózatra, így nincsenek problémái a csatornadíjjal sem. A törvény értelmében viszont azoknak, akik nincsenek bekötve a csatorna-hálózatba, az elfogyasztott vízmennyiség alapján talajterhelési díjat kell fizetniük. A kispesti "terrorcsaládnak" természetesen emiatt sem kellett aggódnia, hiszen a Kispesti Önkormányzat Polgármesteri Hivatal éveken át nem hitte el, hogy létezhet olyan ház, ami nincs bekövetve a hálózatba (és talajterhelési díjat kellene fizetni). A panaszkodó szomszédaimnak mindig azt mondták, hogy "ha van víz, akkor van csatorna is". Pedig nincs és nem volt. A rendelkezésemre álló információk szerint 9 év alatt az Önkormányzat talán egyszer állapította meg a talajterhelési díjfizetési kötelezettséget - ekkor is csak azért, mert én rákérdeztem.

A "terrorcsalád" tagjai a szennyvízzel sem bíbelődtek, azt simán elszikkasztották, illetve kiszivattyúzták a talajra. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megállapította, hogy a "terrorcsalád" 2012-2017. között a 1100 m3 vízfogyasztásával szemben mindössze 8 m3 szennyvíz elszállításáról gondoskodott. Azaz csak ebben az időszakban 1 000 000 liter szennyvízért nem fizettek sem csatorna-, sem talajterhelési díjat (illetve mérgezték a környezetet). A klán 8-10 tagja viszont 2009-2018 között termelte a szennyet, így a környéket szennyező anyag mennyisége akár 2 millió liter is lehet.

szennyviz_cso.jpg

A szürke PVC-csövön ömlött ki a kiszivattyúzott szennyvíz, egyenesen a kertünkbe

Ingyen áram

A klán nem fizetett az áramért sem.  Ez mondjuk hamar kiderült, így a díjhátralék miatt feltöltős villanyórát kaptak (akkor van áram, ha annak díját előre befizetik). A legizgalmasabb az áram-kérdésben, hogy a villanyóra egy olyan személy nevén volt, aki megszakította a kapcsolatot velük, azaz ő nem fizetett a fogyasztásért. De ha ő nem fizetett a fogyasztásért, akkor hogy volt áram? Ebben a viszonylatban figyelemreméltó a villanyóra környékén lévő, az érintésvédelmi előírásokat be nem tartó, szabálytalan bekötések kavalkádját tartalmazó kábelrengeteg, illetve az, hogy a ház egyes részében akkor is volt áram, amikor a villanyóra le volt kapcsolva.

Ingyen szemétszállítás

A "terrorcsalád" nem tartozott az FKF ügyfelei közé. Mivel a ház ugye nem látszik, így nem volt nagy kihívás a szemeteskukát odavinni egy olyan több lakásból álló ház elé, ahol rendesen fizető lakók élnek. A kukások hajnalban nem számolgatták a kitett szeméttárolókat, hanem a többivel együtt a jogosulatlanul ott lévőt is kiürítették. 

Ingyen fűtés

A család éveken át egy szabálytalan és ellenőrizetlen fűtési rendszerben szemetet eltüzelve fűtött. Mivel a kéményük alacsonyan volt, talajmagasságban árasztották el sűrű, fojtogató füsttel az egész környéket. A szeméttel fűtés nem igényelt különösebb kiadást, míg a füst-problémakör nem keltette fel a kéményseprők érdeklődését, mivel a ház "nincs benne a kataszterben" (ott volt a ház előttük, látták, de mivel nem volt rajta a listán, mentek ellenőrzés nélkül tovább). Évek múltán a "terrorcsalád" új fűtési módra tért át, ami már nem járt a korábbi brutális füsttel. Ez nagy valószínűséggel az áram lehetett, ha már az ingyen volt - lásd az "Ingyen áram" című bekezdést. 

A "ház" jobb oldali magasabb részénél látható a "kémény", a bal oldalon pedig a 230 voltos áram vezetéke -  mindkettő kézzel fogható magasságban

Nincs adó

A "terrorcsalád" élt valamiből, és nem rosszul. A fenntartott gépkocsik és motorok nagy számából, a rendszeres nagy létszámú kerti partikból erre lehet következtetni. Azt állították, hogy a klánvezér gázszerelő, és ebből telik mindenre. Ez mondjuk nem lehet igaz, mert nem szerepel a gázszerelők nyilvántartásában, és nincs ilyen végzettsége sem. Persze ettől még végezhette illegálisan, és adófizetés terhe nélkül is eme tevékenységet.

biliard.jpg

A klánvezér: munka utáni megérdemelt szórakozás, a kép forrása: Facebook

Thug life, azaz az élet kispesti iskolája

Mint a fentiekből is látszik, az elmúlt években rengeteget tanultam a "terrorcsaládtól". Kérdéses, hogy ezek az új ismeretek mindenkinél, így nálam is beválnak-e, vagy ők voltak olyan kivételezett helyzetben, hogy gyakorlatilag bármit megtehettek következmények nélkül. Simán elkergethették a nem kispesti hatóságok munkatársait, ha esetleg néha napján valaki feléjük tévedt (pl. ÁNTSZ, Katasztrófavédelem, MÁV stb.). Kispesti hatóság pedig - valami rendkívül rejtélyes oknál fogva - sosem ment feléjük. A Polgármesteri Hivatalban nincs olyan ember, aki járt volna a klán lakta különleges "építményben". A polgármester és csapata mondjuk egyszer majdnem elment a helyszín mellé (hozzánk), de aztán valamitől nagyon megijedtek és megfutamodtak (a polgármester a kerületi kapitányra fogta a dolgot, aki meg cáfolta ezt).

A "ház" egyébként nem lehetne az, ami és nem lehetne ott, ahol. Az "építmény" úgy lett jogilag értékes lakóház, hogy telekből "teremtették" két darab papírlappal. A "ház" és a bentlévők érdekében a Polgármesteri Hivatal egyébiránt két valótlanságot tartalmazó okiratot is kiadott, a jegyző jogszabálysértő határozatot hozott, majd kizárta magát elfogultság miatt, de még ez sem gátolta meg abban, hogy bűncselekményt találjon jogszerűnek egy vizsgálata során. Kinyomoztam, hogy mindezt hogyan csinálták, láttam a dokumentumokat, amikkel  a "terrorcsalád" mindezt elérte. Ezerszer jobbat tudok készíteni, mégsem tudtam még csak azt sem elérni 4 év alatt, hogy a Kispesti Önkormányzat Polgármesteri Hivatala eljárást indítson a rengeteg ügy egyikében, és legalább megpróbálja egy helyszíni szemle során (vagy bárhogy) feltárni, hogy mi is a valós helyzet/állapot. 

Szóval sokat tanultam a "terrorcsaládtól", de jelenleg úgy vélem, hogy én, törvénytisztelő állampolgár nem csak nem "varázsolhatok" telekből házat, hanem még egy sima közigazgatási eljárás megindítása sem áll módomban. A törvény előtt egyenlőek vagyunk, de ők valahogy sokkal egyenlőbbek.

Hasznos mozdony vagyok

Thomas, a gőzmozdony című mese főszereplője egy - a címből kitalálható módon - egy gőzmozdony, aki arra törekszik, hogy hasznos legyen. Úgy érzem, hogy én is hasznos mozdony vagyok: gyereket nevelünk, adózunk, befizetjük a közüzemi díjakat, fizetünk minden olyan szolgáltatásért, amit igénybe veszünk: szóval megteszünk mindent, amitől jó polgárai vagyunk a hazának, és ami jó az egész társadalom számára. 

Ehhez képest a minket zaklató korábbi szomszédaink nem hasznos, hanem haszontalan mozdonyok, akik mindent ingyen vettek igénybe, semmiért nem fizettek. Ehhez képest következmények nélkül tehették tönkre az életünket. A mi életünket, akiknek a befizetett adója nélkül nem működne az állam, mert nem kapna fizetést az a rendőr, aki nem véd meg minket, és bevétel nélkül maradna az a hivatalnok, aki vagy nem cselekszik, vagy a valótlanság mellett foglal állást. 

A birkát ugye nem csak etetni kellene, hogy nyírni lehessen, hanem meg is kell védeni a farkastól. Hogyan várja el az állam a birkától, azaz tőlem, hogy önként a gyapjam adjam (adózzak), ha magamat kell etetnem és magamat kell megvédeni a ránk támadó ordastól?! Hogyan dolgozzak és adózzak, ha az otthon töltött idő nem pihenésről, hanem a túlélésért vívott harcról szól? Mikor pihenek, regenerálódok? Hogyan termeljem így a GDP-t?! 

Thomas, a gőzmozdony

--------------------------
Utólagos kiegészítés: 
elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.