Cigánykártya

- "Ezek romák?" - kérdezte a polgármester.
- "Nem. Ők cigányoznak, nekik mi vagyunk a cigányok." - válaszoltuk.
- "Ezt csak abból a szempontból kérdeztem, hogy érdemes-e bevonnunk a nemzetiségi önkormányzatot." - magyarázta lényegre törő kérdését a városvezető.

A fenti párbeszédre azt követően került sor, hogy a családunkat és az egész szomszédságot érő folyamatos zaklatás részleteiről fogadóórán személyesen tájékoztattuk Gajda Péter polgármestert. A polgármester az általunk elmondottakban olyan viselkedésmintát vélt felfedezni, amelyet ő a cigánysággal azonosított. Mi egy szóval nem utaltunk arra, hogy a minket zaklató személyek roma származásúak lennének, mivel egyrészt nem azok, másrészt, még ha azok is lennének, az nem játszana semmilyen szerepet az ügyben. Ennek ellenére Gajda Péter feltette azt a kérdést, amit a jogvédők előszeretettel neveznek előítéletesnek. 

Cigánykártya, vajon mit hoz a jövő?

Ha már itt járunk, leírom, hogy a mi kispesti pokoljárásunkban több esetben került sor ordenáré cigányozásra úgy, hogy a történetnek nincs etnikai vetülete. Példálózó jelleggel kimásolok a 15 oldalas vádiratból néhány részletet, csak hogy el lehessen képzelni az otthonunk hangulatát. 

ciganykartya_1.jpg

...és még két eset:

ciganykartya_2.jpg

ciganykartya_3.jpg

Aki esetleg szeretne személyesebb benyomást szerezni a cigányozásról, annak tudok mutatni hangfelvételeket, amelyek sokkal jobban visszaadják a történtek valós hangulatát. 

Előítélet?

A polgármester kérdése előítéletességéből fakadt-e? Biztos nem, hiszen olyan kedves, mosolygós ember. Csak ne hordaná úgy a haját mint valami SS tiszt!

Hova álljanak a belgák?

Talán mindenki ismeri azt a viccet, amikor Belgiumban a sorozáson az őrmester elüvölti magát: „Flamandok jobbra, vallonok balra!“ Erre előlép Kohn, és megkérdezi: „Tessék mondani, a belgák hova álljanak?“

Kissé belgának érzem magam. A kispesti polgármester ugyanis az ügyünk megoldásába bevonta volna a nemzetiségi önkormányzatot, ha a minket zaklató személyek romák. Mivel nem voltak azok, nem vonta be őket. Na de hova, kihez fordulhatnak azok, akiket nem romák zaklatnak? Őket ki képviseli? Mert a polgármester biztos nem, hiszen még csak arra sem volt hajlandó, hogy megnézze a helyszínt. Inkább a rendőr-kapitányra hivatkozva kivonta magát az ügyből, míg a dolgok intézésére erőszakot, szívlapát alkalmazását javasolta

Szabad-e cigányozni?

A zaklatás miatti vádiratba - mint kiegészítő elem - végül bekerült a gyalázkodás, ugyanakkor önmagukban ezek a megnyilvánulások nem érték el azt a szintet, hogy büntetést vonjanak maguk után. Ez az elnéző álláspont a kispesti kapitányságvezetőre is jellemző volt, akinek fogadóórán ismerhettem meg azon véleményét, hogy a minket érő cigányozás azért nem rasszista megnyilvánulás, mivel a minket zaklató személynek „mindenkivel baja van”. Úgy vélem, attól még, hogy valaki többekkel szemben viselkedik törvénysértő módon, még nem tanúsíthat szabadon közösségellenes magatartást. A Büntető Törvénykönyv 216. § (1) értelmében pedig nem kell vizsgálni az elkövető szándékát, illetve más sértettekhez fűződő viszonyát, hiszen "aki más valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy az adott csoport tagjában riadalmat keltsen, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

---------------------------------------------------

Lehetetlen történet

Aki a fentiek alapján esetleg kedvet kapott volna a teljes sztori megismerésére, az ezen a linken kedvére olvasgathat arról, ahogy egyetlen kispesti sufniba bezsúfolódott az ingatlanmaffia, a kertvárosi terror, a zaklatás, az erőszakra biztató polgármester, az elfogult rendőrkapitány és jegyző, a kedvenc ügyvéd, a hivatali visszaélés és packázás, a jogszabály- és jogsértés, az okirat hamisítás, az ingyenélés, a nyomozás és vádemelés, a kiskorú bántalmazása és veszélyeztetése, a családon belüli erőszak, az állatkínzás, a környezetszennyezés és 10 évnyi lehetetlen és kezeletlen állapot.