Szomszédviták márpedig nincsenek

A széles látókörű és művelt Könyves Kálmán királyunk 1100 körül törvénykönyvben mondta ki, hogy strigák (boszorkányok) márpedig nincsenek. Elég éles a váltás, de tájékoztatást kell adnom arról, hogy 919 évvel később az is kiderült, szomszédviták sincsenek. Legalábbis jogilag értelmezhető módon. Ezek szerint a "rossz szomszédság, török átok" szólás is valami félreértés lehet.

Idén júniusban kértem állásfoglalást számos állami szervtől arra vonatkozóan, hogy határozzák meg jogilag értelmezhető módon a "szomszédvita", illetve a "rossz szomszédi viszony" fogalmakat, amelyeket a rendőr-kapitányságok rendszerszerűen alkalmaznak a zaklatás bűncselekmény miatt indult nyomozások megszüntetésének indoklásakor abban az esetben, ha a sértett és a zaklató egymás mellett laknak. Az Igazságügyi Minisztérium júliusban küldött válaszlevelébe foglaltakból az derült ki, hogy a "szomszédvita", illetve a "rossz szomszédi viszony" fogalmak nem léteznek

szomszedvita.JPG

 

Képzeletbeli kifejezés

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a rendvédelmi szervek "kitaláltak maguknak" egy olyan - jogilag nem meghatározott - kifejezést, amivel megszüntethetik a zaklatás miatt indult nyomozások egy speciális részét. Ezzel sajnálatos módon azokat a zaklatókat segítik, akiknek egy része tudatosan, eseteként szervezett módon használják ki a tetteiket felmentő fogalmakat, és provokálják egészen addig a közvetlen közelségükben élő sértettet, amíg az elveszti a türelmét, és bármiféle - egyébként teljesen normális - emberi ellenreakciót ad, úgy mint például visszaszól, vagy vitába száll. A nyomozók és járőrök számára ezzel általában igazolttá válik, hogy az "egyik fél sem különb a másiknál", az ügy sima "szomszédvita" a nyomozás megszüntethető. Teszik ezt annak ellenére, hogy a garázdaságnál sem mentő, illetve nyomozást megszüntető körülmény, ha a megtámadott személy visszaüt! 

A képen látható "szomszédvita" márpedig nincs

Egy csoda és sok áldozat

Azt eddig is tudtam, hogy csodába illő eredményként kell tekintenem arra, hogy a minket érő kispesti zaklatási ügyben eredményre vezető nyomozás indult, hiszen a többi, tudomásomra jutott esetben az áldozatok magukra maradtak. Ilyenre példa egy másik, tőlünk légvonalban egy kilométer távolságban lévő kerületi helyszín, vagy az az extrém váci ügy, ahol a rendőrség épp egy olyan idős hölgy ellen indított eljárást, akinek az életét napi szinten teszi tönkre a szomszédjában élő őrző-védő zaklatója. Az áldozat feljelentését a nyomozó pedig a - jogilag nem létező - "rossz szomszédi viszony" kifejezésre hivatkozva szüntette meg. 

Figyelemfelhívás

Ezen blog szerény felületén szeretnék figyelemfelhívással fordulni a döntéshozókhoz, hogy határozzák meg jogilag értelmezhető módon a "szomszédvita", illetve a "rossz szomszédi viszony" fogalmakat, mert a jelenlegi állapot nem gátolja meg az idős, beteg, korlátozott belátási vagy igényérvényesítő képességgel rendelkező emberek kisemmizésével járó a az ingatlan-lopást.