A meggajdult kerület

A "meggajdul" szó jelentése elkábul, megittasodik, megbolondul. Kispest ilyesmi állapotba került Gajda Péter 2006 óta tartó polgármesteri szirénének-jellegű gajdolása következtében. Az elmúlt 13 év alatt a kerületvezető a kommunikációs csapata, a kerületi újságokból, tévéből, Youtube-csatornából, honlapokból, plakátrengetegből, szórólapokból, kiadványokból és Facebook oldalakból álló médiabirodalma, valamint a keze alá dolgozó álcivil hálózat és önkormányzati intézményrendszer révén olyan személyi kultuszt épített ki, amivel bebetonozta magát a kispestiek többségének lelkébe. A belé vetett bizalom szinte vallási szintű, a kerület lakói szerint ő tévedhetetlen, aki őt bírálni merészeli, az rosszindulatú rágalmazó, és kész. Észérvek nincsenek, nem számítanak, hiszen Gajda Péter mindig mosolyog, tehát ő egy jó ember. Ez az erős és kikezdhetetlenné erősödött hit alapozta meg azt a közéleti állapotot, amelyben a polgármester személye megkérdőjelezhetetlen, és amelyet az áfium hatása alatt nem álló kispestiek "Gajdisztánnak" neveznek. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a kerületvezető népszerűségét nem csorbította a kiszivárgott Lackner-felvétel miatti botrány, így az októberi helyhatósági választáson a "szokásos" 60%-os szavazati aránnyal lett újra polgármester.

hypnotise.jpg

Hipnózis: "Feltétel nélkül hiszel nekem!"

Gajdisztán és tévedhetetlen hős vezetője

Történhetett Kispesten bármi, Gajda Péter polgármester az atombiztos népszerűsége, valamint a kerületi média-über-fölény birtokában, illetve az országos sajtó látókörén kívül képes volt az esetleges bírálatokat elintézni annyival, hogy "rágalom". Vagy ha esetleg ennyi nem lett volna elég, akkor házon belül, önmagukkal szemben lefolytattak egy "vizsgálatot", amelyben mindig megállapították, hogy minden rendben, minden jogszabályszerű. Az emberek pedig feltétel nélkül hittek neki, még azt is a polgármesteri állítást is kritika nélkül elfogadták, hogy Kispest fejlődik, pedig elég lett körbenézniük maguk körül. Szürreális a megkérdőjelezhetetlenség eme mértéke, olyan mint a Gyevi bíróról szóló mesében. Ezt az állapotot én a saját bőrömön tapasztaltam meg, hiszen hiába számoltam be ezen blog felületén a több éves kispesti pokoljárásunkról, a gajdisztáni népfront fanatikus komment-brigádjai a történtünkről szóló bejegyzések megosztása miatt engem szedtek szét a Facebook-on. Még csak el sem jutottak addig, hogy elolvassák amiről a bejegyzéseimben írok, arról már nem beszélve, hogy esetleg elgondolkozzanak rajta.

kispest_sarok.jpg

Büszkeség és balítélet

A tévedhetetlenség téves képzete

következmények nélküli évek oda vezettek, hogy a kerület vezetőiben kialakult a sérthetetlenség téves érzete. Elkényelmesedtek, és a korábbiakhoz képest kevésbé voltak óvatosak, bevettek fecsegőket is a bulikba, és a kóla-társakat sem válogatták meg kellő körültekintéssel. Közben annyira eltompultak, hogy hónapok alatt sem ismerték fel: ősszel megváltozott a helyzet, mivel a Lackner-ügy Kispestre irányította az országos közvélemény figyelmét. Azóta sorra gyalogolnak bele olyan ügyekbe, amelyek felháborodást keltenek: elég csak Erdogán török elnök feleségének kispesti fogadására, Lackner Csaba bizottsági kinevezésére, vagy épp az aktuális menzabotrányra gondolni. Pedig máskor is kötöttek már 10 évre szóló közétkeztetési szerződést, a túlárazásokat sem most találták ki, Kránitz Krisztián képviselőként látta el a vagyonkezelő vezetését, a képviselő Somogyiné férje eddig is sorra nyerte a tendereket, Lackner Csaba pedig kólázgatott - mégis mehetett minden botrány nélkül 13 éven át. Szóval miközben megváltoztak a körülmények és a hírek eljutnak a kerületen kívülre, addig Gajda Péter és csapata maradt az, ami eddig volt. 

osszefogas_kispest.jpg

A győztes csapat

Megdöccent a rendszer

A körülmények ilyen jelentős megváltozásához szükség volt Lackner Csaba fehér porban oldódó határtalan őszinteségére, valamint egy hangrögzítésre alkalmas eszközre. Kispest szelleme mindezek hatására kiszabadult a kerületi palackjából, és átjárta az országos médiát, megihletve az ellenzéki Hadházy Ákost, valamint a kerületi LMP-t és a Momentumot, akik beleálltak a tényfeltárásba. Bekövetkezett az, amire korábban nem volt példa: a kormánypártiakon túl már a saját szövetségesei is elkezdték bírálni Gajda Pétert, teljesen megkavarva a kispesti állóvizet. A polgármester nehezen találja fel magát a számára értelmezhetetlen és rendkívül kényelmetlen szituációban. Főleg, hogy most már nem elég ismételgetnie az éveken át jól működő varázsmondatot: "a Fidesz már megint hazudik". Szóval Gajdisztán egén sötét felhők jelentek meg, és a polgármester Facebook oldalán - a szakadatlanul ömlő "Hajrá Polgármester Úr! Hajrá Kispest!", illetve "Nem hiszünk a rágalmaknak!" posztok mellett - néha előfordulnak olyan hozzászólások is, amelyekben egyesek az értetlenségüket vagy csalódottságukat fejezik ki. Szóval ha most vasárnap lennének a választások, akkor nem 60, hanem csak 51 százalékkal választanák a kerület lakói polgármesternek Gajda Pétert. De a választások nem most vasárnap lesznek, a Dunán pedig megállíthatatlanul folyik le az a rengeteg víz. Nem beszélve arról, hogy megindultak a kutya-ugatta karavánok. 

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, Ferenczi István, az LMP kispesti önkormányzati képviselője, és Paróczai Anikó, a kerület átláthatósági tanácsnoka, aki a Momentumban politizál - a kép forrása: Mérce.hu

Gajda Péter utolsó ciklusa

A terebélyesedő kispesti korrupciós botrányban az élet egyre több bizonyosságot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy Lackner Csaba vagy pontos képpel rendelkezik a kerületi közéleti viszonyokról, vagy látnoki képességekkel rendelkezik, hiszen eddig négy (!) jövőbelátó állítása vált valóra, míg az ötödik teljesülése épp folyamatban van. Megjósolta ugyanis azt is, hogy Gajda Péternek ez lesz az utolsó ciklusa. Ebben egészen biztosak lehetünk, hiszen Kispest polgármesterének a botrány, illetve a belőle eredő és egyre sokasodó ügyek miatt gyakorlatilag véget ért a politikai karrierje. Ha nem viszik el bilincsben a rendőrök a hivatalából, és a megindult nyomozások, eljárások és vizsgálatok ellenére valahogy sikerül elevickélnie a következő önkormányzati választásig, nem lesz olyan párt, amely elindítaná az addigra népszerűtlenné vált polgármestert. Tehát nem az a kérdés, hogy Gajda Péter lesz-e még polgármester Kispesten, hanem hogy egyáltalán kitölti-e ezt a ciklusát. Bukásával megsemmisül a kispesti MSZP is, amelynek - a botrányban ilyen-olyan módon érintett - ismertebb tagjain kívül nincs utánpótlása. 

A látnok vagy mindentudó Lackner Csaba

Isten malmai

Az mindenesetre jól látható, hogy Isten malmai bár lassan, de biztosan őrölni kezdtek a kerületben, és elindult egy tisztulási folyamat. Mintha a Mindenható megelégelte volna az igazságtalanság kispesti mértékét, és közbeavatkozott, hogy fény derüljön az egész kerületet ellepő széles mosoly mögé rejtőző bűnre. Annyira jó lenne, megszűnne végre a korlátlan következménynélküliség! Ne fordulhasson elő, hogy a törvények betartása helyett az erőszak alkalmazása legyen az ügyek elintézésének módja, ahogy azt a polgármester javasolta nekünk. Jó lenne, ha a sikerpropaganda csúcsra járatása mellett maradna néha idő a problémákra is, nem csak a szőnyeg alá söprésükre. Hogy ne legyenek kivételes ügyfelek, akiknek mindent szabad, és a hatóság ne engedhessen meg magának bármit

A mosoly, amely lehúz, altat, befed