Az ingatlanmaffia új módszere: a kisemmizés

Szeretném felhívni a figyelmet az ingatlanmaffia új módszerére, amivel embereket semmiznek ki úgy otthonukból, hogy azzal nem sértenek törvényt, így még csak fel sem merül a felelősségrevonás vagy a kártalanítás kérdésre. A módszer az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlantulajdonosokat fenyegeti, akik gyakorlatilag teljesen védtelenek vele szemben. A továbbiakban három kispesti esetet mutatok be, amelyekre a kerületben eltöltött négy borzalmas év során szereztünk tudomást

Egy idős nő kisemmizése

Az embertelen módszerről egy történet kapcsán értesültem, amely szerint egy 30 millió forint értékű házzal rendelkező kispesti idős asszony adta el a padlását egy építkezési vállalkozónak, hogy abban egy lakást alakítsanak ki. A hölgy nagyon örült annak, hogy a padlásáért egy kis pénzhez jut, és még meg is oldódik az elöregedett tetőszerkezet okozta problémája, aminek felújítására neki nem volt lehetősége. Az ígéret ellenére azonban nem indult el a tetőtér beépítése, hanem a padlást megvárásló vállalkozó egy deviáns családot telepített abba, akik - a padlás okán megszerzett bejárási joggal visszaélve - a hölgy udvarán élték oly módon életüket, hogy azzal teljesen ellehetetlenítették őt: folyamatosan mulatoztak, hangoskodtak, az udvaron végezték dolgukat stb. Az idős nő hiába fordult a hatóságokhoz, ilyen cselekményeket nem tud meggátolni a jog. Az asszony nem bírt így létezni és úgy döntött, inkább elköltözik, ám amikor megpróbálta eladni a megmaradt tulajdonrészét, nem talált rá vevőt a kialakított és mindenki számára szembetűnő körülmények miatt. Egyetlen érdeklődő maradt: a padlás megvásárlása miatt osztatlan közös tulajdonostárssá váló építkezési vállalkozó, aki adott még némi pénzt a házért. Az idős asszony néhány hónap alatt elvesztette otthonát, egy élet munkájának eredményét. A vállalkozó nem felelős semmiért, hiszen ő nem tett mást, csak "jóhiszeműen" lakhatást biztosított egy szegény családnak, akiket a ház teljes tulajdonának megszerzése után "természetesen" azonnal ki is költöztetett.

Magán-terrorháza a lakásmaffia ellen

Internetes kutakodás során bukkantam a kispesti Keresztessy Tibor feltaláló esetére, akinek nemcsak a házát dúlták fel, de szabadalmait és gépeit is ellopták, harminc év megfeszített munkáját tönkretéve. Az elkeseredett férfi az MNO 2009-es cikke szerint az otthonának romos falai között nyitotta meg az „élő terror házát”, ahol bárki ingyen megnézhette, hogyan járhatnak a lakásmaffia és a hanyag hivatali ügyintézés áldozatai. Ebben az esetben is oszthatatlan közös tulajdonú épületről volt szó, amit nem adhatták volna el két tulajdonos részére, mert sem a közös bejárat nagysága, sem a vezetékek elrendezése nem alkalmas két tulajdonos kiszolgálására. Ehhez képest az önkormányzat megtette azt, amit nem lehetett volna. Ezután költöztek be azok a személyek, akik elüldözték otthonából az idős férfit. Távollétében feltörték a lakását, mindent eladtak, ami mozdítható volt, és az utcán összegyűjtött limlommal hordták teli a szobákat. 

Egy házaspár kálváriája

Galamb Zoltán és felesége kálváriájáról az Index.hu portál számolt be, akiket sikertelenül próbáltak meg elüldözni. Ők azért váltak áldozattá, mert Kispest családi házas részén laknak egy olyan osztatlan tulajdonban lévő házban, amely telkének végében volt egy szinte értéktelen, közterületről megközelíthetetlen, lakhatásra alkalmatlan sufni. Ezt a rossz állapotban lévő építményt vásárolta meg kétmillió forintért egy ingatlankereskedő, majd abba beköltöztetett egy családot, amely életvitele tökéletesen alkalmas volt a környezetében lakók ellehetetlenítésére. Az ingatlankereskedő eztán "nyomás alá helyezte" Galamb Zoltánt és feleségét, és követelte, hogy járuljanak hozzá egy olyan bejáró létesítéséhez, amely révén a társadalomképtelen család átjárhat az idős házaspár ingatlanrészén. Ők ellenálltak a nyomásnak, és végül a bíróság mondta ki: nem létesíthető a be- és átjárást lehetővé tevő szolgalmi jog. 

IMG 20180131 101349A kép forrása: Index.hu

Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha az ingatlankereskedő sikerrel jár! Akkor a deviáns család tagjai Galambék kapuján keresztül járnának be a sufniba, hozzáférnének udvarukhoz, ami teljesen élhetetlené tette volna az idős házaspár mindennapjait. Galambék számára sem maradt volna más választás, mint az elköltözés. Az ingatlan eladását azonban erősen gátolta volna a kialakított helyzet, hiszen a szolgalmi joggal rendelkező család miatt senki sem vette volna meg azt. Ekkor csak az osztatlan közös tulajdonos - és így elővásárlási joggal rendelkező - ingatlankereskedő lenne az egyetlen olyan potenciális vásárló, aki hajlandó lenne egy kis pénzt adni az ingatlanért. A kereskedő így erősen nyomott áron tudta volna megvenni Galambék tulajdonrészét. 
Galamb Zoltánéknak szerencsére sikerült jogi úton meggátolniuk a szolgalmi jog alapítását, ezért nem vált olyannyira elviselhetetlenné az életük, hogy elköltözzenek, és kitartottak éveken át. A társadalomképtelen család azonban teljesen tönkretette az életüket, félelemben, zaklatásokat elszenvedve kellett eltölteniük mindennapjaikat, amire ráment az egészségük.
Egy másik okból kifolyólag úgy néz ki, hogy a kőbányai rendőrségnek köszönhetően megoldódott Galambék rettenetes helyzete. Történt ugyanis, hogy a deviáns család tagjait és a barátokat klánná szervező családfő előzetes letartóztatásba került egy csoportos lopás miatt. Az ingatlankereskedőnek természetesen nem lett bántódása az ügy miatt, ő továbbra is köztiszteletben álló tehetős polgár.

Összefoglalva: ingatlanok megszerzése "alienek" bevetésével

Az ingatlanmaffia módszerének sikere az Alien-sorozatban bemutatott vérszomjas lények mentalitásával rendelkező emberek felhasználásán alapul. Elég ugyanis a célterületet "megfertőzni" ezeknek az "alieneknek" a beköltöztetésével, akik külön kérés vagy utasítás nélkül is megteszik azt, amire képesek: elpusztítanak mindent maguk körül. Egy rossz szándékú ingatlankereskedőnek tehát elég megvásárolni egy értékes házhoz tartozó telek értéktelen részét, majd a telekrészhez tartozó bejárási jog révén "bevetni" az alien-szellemiséggel megáldott embereket: az eredeti tulajdonosok hamarosan menekülőre fogják. Ekkor jön el a kereskedő ideje: már csak meg kell vásárolnia nyomott áron a menekülő tulajdonosok ingatlanrészeit, majd a "mór megtette kötelességét, a mór mehet” elvnek megfelelően ki kell telepíteni az "alieneket", esetleg átköltöztetni a következő áldozat szomszédságába.
A módszer működik, a rendőrség mindezt "szomszédvitának" minősíti és a jegyzőhöz irányítja az áldozatokat. A jegyző pedig széttárja a kezét, a birtokvédelmi eljárás keretében nincs eszköze meggátolni a zaklató cselekményeket.
Rossz szomszédság, török átok - tartja a mondás. A fentiekből azonban láthatjuk, hogy van, amikor átoknál jóval többről van szó. Amikor a nyereségvágy olyan szintű gonoszsággal párosul, amely nem riad vissza attól sem, hogy egy egész élet munkájából, az otthonából semmizzen ki embereket.

lincs.jpg

A dolgok ügyintézésének kispesti polgármester által javasolt módja: hívni kell egy "erős" embert

Amit tenni lehet

A blog elindulása óta sajnos nagyon sok olyan esettel találkoztam, illetve többen személyesen is megkerestek, akik hozzánk hasonlóan kerültek abba helyzetbe, amikor hatalmaskodók el akarják üldözni őket otthonukból. Sokan kértek tanácsot, segítséget a kilátástalan küzdelmükhöz, ezért EBBEN a bejegyzésben összefoglalom mindazon eszközparkot, amit mi, átlagos állampolgárként, felhasználhattunk a túlélésünk érdekében.

Forrás: Kőbánya.info, Index.hu, Mno.hu

--------------------------
Utólagos kiegészítés: elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.