Hogyan csinálj hat lépésben lakóépületet értéktelen sufniból

Lakott Kispesten egy család, akik mindössze két darab A4-es méretű papírlap (hatósági bizonyítvány és közútkezelői állásfoglalás) kiadását kérték a Kispesti Önkormányzat Polgármesteri Hivatalától úgy, hogy azokkal hat lépésben néhány hónap alatt, ráfordítások nélkül, lakóházzá "varázsoltak" egy lakhatásra alkalmatlan sufnit. Ezzel ráadásul nem érték be, mert azt is elérték a két papírdarabbal, hogy az OTP Bank jelzáloghitelt adjon az építményre az egymás közötti tulajdonvásárláshoz

kertkapu.jpg

Ideális helyszín egy lakóház számára

Kispesten a következő módon hozták össze a gyors vagyongyarapítást néhány egyszerű lépésben:
1.) Végy bagóért (esetünkben 2 millió forint) egy közterületről megközelíthetetlen, önmagában forgalomképtelen, az ingatlan-nyilvántartásban udvarnak minősülő, lepusztult állapotú sufnit. Ha profi akarsz lenni, akkor nem a saját nevedben vásárolsz, hanem a céged lesz a tulajdonos.
2.) Keresd fel a Kispesti Önkormányzat Építéshatósági Irodáját, és kérelmezd, hogy állítsanak ki egy olyan hatósági bizonyítványt, amelyben igazolják, hogy a sufnit tíz éve lakóingatlanként használják. Nem baj ha a sufni sosem volt lakóingatlan, elég két hamis tanú, akik írásban nyilatkoznak erről. Ha profi akarsz lenni, akkor a kérelmet nem a saját nevedben adod be, hanem egy olyan ismerőst kérsz meg a kérelem aláírására, akinek semmi köze a sufnidhoz.
3.) Az Építéshatósági Iroda által kiadott – valótlan adatokon alapuló – hatósági bizonyítvánnyal menj el az illetékes Földhivatalba és kérelmezd a sufni lakóépületté minősítését. Ha profi akarsz lenni, akkor az átminősítési kérelmet más nevében, az aláírását meghamisítva adod be. Nincs kockázat, a Földhivatal ilyen esetben nem ellenőrzi a személyazonosságot.
4.) Várd ki azt a 2-3 hónapot, amíg a Földhivatal az addig udvarként nyilvántartott sufnit lakóépületté minősíti át. Ha profi akarsz lenni, akkor kihasználod ezt az időt, és a sufnit tessék-lássék kipofozod, hogy a szomszédok ne fogjanak egyből gyanút.
5.) Ha megtörtént az átminősítés, add el a kalyibát immáron lakóépületként, többszörös áron (esetünkben 12 millió forint). Ha a vevődnek nincs készpénze, akkor a vételárat megfizetheti jelzálog alapú lakáshitelből is, hiszen a bank elfogadja fedezetként a lakóépületeket (sufnikat nem). Ha profi akarsz lenni, akkor „bekötöd” az értékbecslő szemét, nehogy észrevegye, hogy sem bejárója, sem fűtési rendszere, sem belmagassága, sem csatorna-, sem gázcsatlakozása nincs az épületnek.
6.) Fogd a pénzt és fuss: szüntesd meg a céged, hogy még anyagi felelősséged se legyen abban az esetben, ha mégis kiderülne a „turpisság”. Büntetőjogi felelősségedet amúgy sem lehet bizonyítani, hiszen – ha a fent leírt módon profin jártál el – akkor sehol nem szerepel az aláírásod.

Amúgy nem lehetett volna

A fent leírt módszert Kispesten sikeresen alkalmazták 2009-ben, és pár hónap alatt egy 2 milliós sufniból 12 milliós lakóépületet "keletkeztettek".  Mégsem javaslom senkinek, hogy megpróbálja megismételni. Mert – azon túl, hogy törvénytelen – mindez nem történhetett volna meg. Nem történhetett volna meg, mert ha a Kispesti Önkormányzat Építéshatósági Irodájának ügyintézője a tőle elvárható gondossággal jár el, akkor:
- nem minősít át udvart lakóépületté "bemondásra",
- nem állít ki hatósági bizonyítványt olyan tény igazolására, amiről nem rendelkezik sem adattal, sem irattal,
- nem fogadja el két hamis tanú nyilatkozatát, és minimum furcsállja, hogy olyan személy nyújtja be a kérelmet, akinek semmilyen jogosultsága nincs az ingatlan vonatkozásában,
- eleve ismeri azt a körzetet, amelynek ő a felelőse, de ha mégsem, akkor az ügyben helyszíni szemlét tart, esetleg megkérdezi a kollégáit vagy épp az ingatlan mellett élő szomszédokat.

A következmények és az aktuális helyzet

A Kispesti Önkormányzat építéshatósági ügyintézője 2009-ben valótlan adatok alapján állította ki a hatósági bizonyítványt, aminek az lett a következménye, hogy a lakóépületté átminősített sufniba olyan lakók költözhettek, akik áldatlan állapotokat okoztak a környezetükben. Kilenc év alatt egy egész lakóközösség életét keserítették meg, több családot ellehetetlenítettek. Volt olyan idős házaspár, akiket elüldöztek a szülői házukból

Időközben sok víz lefolyt a Dunán, a deviáns lakók 2018 őszén elköltöztek (többeket rendőrök vittek el), a "lakóépületet" pedig 2019 elején megvette egy mit sem sejtő család. Örülhetnénk, hogy ezzel végre lezárul a városrész kálváriája, de sajnos inkább úgy tűnik, hogy más módon, de folytatódik a történet, és újabb jóhiszemű emberek kerülnek nehéz helyzetbe. Egy családot ejt csapdába a helyzet, akik most még azt hiszik, hogy lakóépületet vettek jó áron, miközben egy építési- és használatbavételi engedély nélkül épített, lakhatásra alkalmatlan "valamit" vásároltak súlyos pénzért, aminek sosem lesz közterületről megközelíthető bejárója, gáz- és szennyvíz-csatlakozása. Nyakukba szakad az ingatlannal kapcsolatos kusza problémahalmaz, amelynek - többek között - van rendőrségi, katasztrófavédelmi, építésügyi, gyámügyi, közműszolgáltatói, adóhatósági, földhivatali, banki és vasúti szála is.

Az ügyintéző miatt várhatóan újabb család élete keseredik meg, tovább bővítve a törvényellenes döntés áldozatainak népes létszámát. Az ügyintéző pedig éli világát, azóta vezetővé avanzsált a Kispesti Polgármesteri Hivatalban, ráadásul jól megy neki, mert a Facebook-on megosztott képei szerint a polgármesterrel együtt jár síelni külföldre.

Image result for pénzeső

--------------------------
Utólagos kiegészítés: elkészült a teljes történetet összefoglaló bejegyzés, amely EZEN a linken érhető el.