Öt halott egy eljárásban szokatlanul sok

G. Ádám (†32), S. Imre (†45), B. Zoltán (†52), K. Pál (†61), V. Béla (†76)

Önök szerint milyen büntetést kap az a polgármester és csapata, akik azzal buknak le, hogy megtévesztéssel üres telekre cseréltetnek több budapesti önkormányzati lakást úgy, hogy a csereügylet végén a telek is az övék marad és a lakás bérleti jogát is megszerzik? A módszer lényege az volt, hogy kiszolgáltatott sorsú embereknek vidéki családi házat kínáltak a bérleti jogukért cserébe. A családi ház valójában nem létezett, így a károsultak az utcára kerültek, míg a bérleti jog új jogosultja rövid határidőn belül kedvezményesen megvásárolta a lakást az önkormányzattól. Minden egyes ügyleten több millió forint haszon keletkezett, amit a rendszer "üzemeltetői" osztottak szét.

Íme egy jogilag "lakóháznak" minősülő telek Budapesten. A képen látható telken nincs épület csak szemét és üzemképtelen autó

Bűn és bűnhődés

A vádlottak közül az addigra már csak volt polgármester - információim szerint - nem kapott büntetést, a bíróság felmentette a vádak alól. A nyomozás ideje alatt viszont meghalt dr. S. Imre (†45) ügyvéd, korábbi önkormányzati képviselő, aki a fiktív csereszerződéseket készítette, elhunyt a másik két vádlott, K. Pál (†61), G. Ádám (†32), valamint B. Zoltán (†52), aki a lakásügyi osztályon a cserekérelmekért felelt, illetve V. Béla (†76), az egyik károsult. 

Szokatlanul sok halott

Az esetről megkérdeztem egy volt kollégámat, aki nyomozó egy rendvédelmi szervnél. Ő nagyon visszafogottan úgy fogalmazott, hogy "öt halott egy eljárásban szokatlanul sok". Főleg, hogy a 32 éves G. Ádám úgy vesztette motor-balesetben életét, hogy egy személyautó ismeretlen okból hátulról nekiment az előtte haladó gépkocsinak, majd áttért a szemközti sávba és összeütközött vele. Tudom, a motorosok korán halnak. Az ügyvédek viszont tovább élnek, 45 évnél biztosan tovább.

Nagyüzemi kiköltöztetés

A médiában megjelent információk szerint az üres falusi telek, amelyet a tranzakciókban családi házként szerepeltettek, 15-20 más cserében is ellentételezésként szolgált. A Lánchíd rádió úgy fogalmazott, hogy "nagyüzemben folyt a kiköltöztetés". A telek tulajdoni lapjára azonban egyszer sem vezették át a korábbi budapesti bérlők adatait. 

Érdekes

A lakáscserék területét a vizsgált ügyek elkövetésekor az az aljegyző felügyelte, aki magánéleti kapcsolatban állt a lakáscserékkel érintett kerület akkori polgármesterével. Így nem csoda, hogy gond nélkül regisztrálták és engedték át a cseréket, miközben a dokumentáció alapján szinte egyértelmű volt, hogy fiktív ügyletekről van szó. Az elhunyt másod- és a harmadrendű vádlott rokonságban állt az építési osztály dolgozójával.

----------------------

Esetleg kispesti vonatkozás?

Mondhatni, hogy akad:
- A polgármester, és az ügyvédként dolgozó önkormányzati képviselő Kispesten töltötte be tisztségét. Ráadásul az ügyvéd védte a városvezetőt egy rendkívül botrányos/borzalmas ügyben, amely az FBI jelzése alapján indult. 
- A volt polgármester egyik helyettese jelenleg is aktív politikus, fontos pozíciót tölt be a kerületben. Ráadásul ő volt az, aki annak idején "rátukmálta" egy kispesti idős házaspárra azt a házat, amelyből egy évtizedes kálvária kerekedett
- A családi háznak minősülő telek sem ismeretlen a kerületben, ez a blog is eme módszer feltárása miatt indult
- Úgy tűnik, hogy a kiszolgáltatott sorsú emberek otthonukból történő kisemmizése ma sem szűnt meg, a módszerek viszont "finomodtak". 
- A hatósági "különös" működésére is akad Kispesten példa, például amikor hivatali vezetők az "ingatlan-machináció" feltárását minden eszközzel, akár jogszabálysértő módon is meggátolják